+36 30 653 8439 hello@ildeesigner.hu

10 tény az ingyenes weboldalakról!

Amikor először gondolunk arra, hogy vállalkozásunknak, vagy akár csak saját magunknak, esküvőnknek, gyerekünknek, hobbinknak szüksége lenne egy weboldalra, minél kevesebb ráfordított összegből szeretnénk ezt megoldani. Ez így is van rendjén, hiszen az ember ne költsön feleslegesen, ha nem muszáj.
Ilyenkor begépeljük a keresőbe a “weboldal készítés ingyen”, vagy “ingyenes weboldal” keresőszavakat, melyekre több különböző ajánlattal találkozunk.

Összegyűjtöttem azokat a tudnivalókat, amiket nem árt figyelembe venni, mielőtt nekilátunk.

Lássuk:

1. Először is feltétlen szükségünk valamilyen informatikai alap tudásra ahhoz, hogy egyáltalán neki merjünk fogni. Gondolok itt arra, hogy illik tudni elvégezi egy regisztrációt, megnyitni az email fiókunkat, véglegessé tenni az új oldalunk regisztrációját. A megadott adatokkal be is kell tudni lépni a szerkesztőfelületre.

2. Már a regisztrációs folyamat során is óriási eltéréseket tapasztalhatunk a különböző ingyenes weboldal készítő oldalak között. Van, ahol egyszerűen csak a használni kívánt “domain”nevet, felhasználónevet és jelszót kell megadni, és máris indulhat a webkészítés egy üres felületről. Zárójelben jegyzem meg, hogy a domain nevet amiatt tettem idézőjelbe, mert természetesen ez nem egy saját domain, (pl. http://pirike.hu, hanem pl. http://pirike.simplesite.hu lesz) hanem egy aldomain lesz, amely névben szerepel az oldal neve, melyen az oldalunkat kialakítottuk.

3. Van , ahol a regisztrációs folyamat részeként eleve ki kell választanod a színpalettádat, a használni kívánt sablont, fejrész fotót, stb. Aztán ezeket vagy meg lehet később változtatni, vagy nem.
Általában elég sok sablonból lehet választani, attól is függően, hogy milyen típusú weboldalt szeretnénk létrehozni. Ha pl fodrász vagy, választhatsz eleve olyan sablont, ami témába vágó fotókkal van illusztrálva. Természetesen ez azt jelentheti, hogy nem feltétlen lesz egyedi az oldalad, hiszen, lehet, hogy te vagy a  kétezredik fodrász, aki ugyanezt a könnyű megoldást választotta. Érdemes tehát az oldalunkat az eredetileg feltöltött fotók lecserélésével egyedivé tenni. Bár azt is megjegyzem, ezt nem minden ingyenes weboldal szerkesztő teszi lehetővé.

4. Nem mindig tudod a saját ízlésednek megfelelően átalakítani a kiválasztott sablont, mert a lehetőségek száma itt erősen korlátozott. Persze ha megtaláltad azt a felületet, ami neked ideális, akkor csodákat lehet művelni az ingyenes weboldal készítővel is.

5. Sajnos  vannak olyan oldalak, akik csak ingyenes próbaidőt bocsátanak a rendelkezésedre és ha maradni szeretnél, a későbbiekben fizetned kell érte. Ezek a havidíjak gyakorta többe kerülnek, mintha eleve megvettél volna egy domain nevet és egy évi tárhelyet. Nem érdemes belefektetni az energiát az ilyen oldalakkal való kísérletezésbe, és utána beragadni egy sokezer forintos havidíjba. Esetleg tudomásul venni, hogy kezdheted elölről az egészet egy másik felületen.

6. Ezeken a weboldalakon a tulajdonos azon kívül, hogy a nevedben szerepel az ő neve, jól látható területen elhelyezi a saját reklámját, amelyet nem lehet onnan levarázsolni.

7. Sajnos nagyon sokszor találkozom olyan weboldalakkal, amelyek telis-tele vannak mindenféle reklámokkal, sajnos olyanokkal is, amik egyáltalán nem a mi cégünk profiljához illő. Ezek általában nem tüntethetők el az oldalról, a valamit-valamiért elv miatt. Természetesen ez nem minden ingyenes oldalra igaz, ezért nem árt a piacon alaposan körülnézni, hogy mivel kezdjük el a munkát.

8. Nem minden ingyenes oldalon lehet az oldalon kulcsszavakat beállítani. De mi az a kulcsszó?- kérdezheted. Azok a szavak, amelyekre adott témában a látogatók rákeresnek a Google-ban vagy más keresőkben. Ez ugye azért is fontos, mert ha ezeket a kulcsszavakat többször helyezed el az oldaladon (azaz jó szövegeket írsz), a kereső nagyobb valószínűséggel dobja fel a neved előkelő helyen a találati listában. Persze ehhez nagyon sokat kell dolgozni. 🙂 Van olyan site is, ahol van lehetőség ezeknek a szavaknak az elhelyezésére az oldal paramétereinek megadása során is.

9. Attól, hogy az oldalad ingyenes felületen készült, még lehet felelősségteljesen felépíteni és kezelni. Nem feltétlen attól lesz a céged hiteltelen, ha nem fizettél a weboldalad tárhelyéért, domain-ért és a webfejlesztő munkájáért. Sokkal fontosabb lehet, hogy ha már megoldod magadnak, akkor jól csináld! Készíts saját fotókat, írj összefüggő, érthető szövegeket, és figyelj a tartalom mellett a design-ra is. Színek, betűtípusok, tagolás, és a fontos adataid, elérhetőségeid megadására is!

10. Az igaz hogy ingyenes, de ha magad szeretnéd elkészíteni, nagyon sok energiát fog követelni tőled! Hiszen senki nem tanította meg neked, hogy mit csinálj, és ha az interneten találsz is oktatóvideókat, azokat neked a gyakorlatban egyedül kell kiszenvedni. Így nem biztos, hogy jut időd, energiád a céged valódi tevékenységével foglalkozni. Bízd szakemberre a weboldaladat, még akkor is, ha ezt neked ingyenes felületen teszi! Így olcsóbban megúszod, és a végeredmény is sokkal profibb lesz!

Végezetül mutatok néhány példát.
Én sem kezdtem másként, mint elkezdtem a saját oldalamat egy ingyenes webkészítővel megszerkeszteni.
Íme az eredmény:

Egyedi honlapkészítés

Blogot is készítettem:

Birizga- minden ami az agyamat birizgálja

Íme egy szépségtanácsadó oldala:

Teri – az Oriflame tanácsadó oldala

Ezek a jó példák, miszerint lehet ezt szépen, ízlésesen is csinálni. Rossz példát azért nem említek, illetve nem linkelek, mert távol áll tőlem, hogy bárkinek az oldalát leminősítsem. Mindenki nézzen rá az oldalára, és ha nem tetszik, vagy hiányzik róla valami, keressetek bátran!

Vedd fel velem a kapcsolatot, segítek neked is, ha elakadtál!