+36 30 653 8439 hello@ildeesigner.hu

A WordPress alapbeállításai

Ahogy egy előző bejegyzésemben kifejtettem, ahhoz, hogy létrehozd a saját önálló weboldaladat, nem feltétlenül kell százezreket fizetni egy weboldal készítőnek. Elég, ha elsajátítod az alapokat, és nekigyürkőzöl egyedül. Tudom, tudom, nem olyan egyszerű az – mondod magadban. Honnan fogod tudni, hogy egyáltalán mit is kezdj azzal a rettentő üres felülettel, amit a WordPress telepítése után kaptál? Megmondom. 

Mielőtt nekilátsz, olvasd el a Csinálj magadnak ingyen weboldalt című bejegyzésemet, hogy felfrissítsd az ott tanultakat.

A vezérlőpult

A vezérlőpultba belépve bal oldalon egy függőleges sávban helyezkednek el a menüpontok.
A legfontosabbak ezek körül a “bejegyzések”, az “oldalak”, és a “média”.
Ezeknek a segítségével fogjuk az oldalainkat tartalommal feltölteni. De mielőtt még tartalmaznánk, nézzük az alap beállításokat.

Lejjebb görgetve látod a “Megjelenés” menüpontot, ami további almenükre nyílik le. Itt találhatók elsőként a “Sablonok”.
A WordPress weboldalak sablonok átdizájnolásával alakulnak át egyedi weboldallá.
Alapbeállítás szerint találunk néhány sablont, válasszunk ki ezek közül egyet! Ezt kapcsoljuk be, ezzel fogunk a továbbiakban dolgozni.

Következő almenü a “Testreszabás”. Nagyon fontos, hogy mielőtt nekilátunk tartalommal megtölteni az oldalt, kezdjünk el beállításokat megadni arra vonatkozóan, hogy mit szeretnénk látni a készülő oldalon.
A testreszabás menü kiválasztásakor új baloldali oldalsáv fog megjelenni, egymás alatt a beállítási lehetőségekkel. Itt megadhatjuk az oldalunk nevét, feltölthetjük a logónkat.
Képfeltöltésnél mindig figyeljünk arra, hogy mekkora méretet javasol a rendszer. Ha túl kicsi képet töltünk fel, azt szét fogja zúzni, ha túl nagyot, az pedig feleslegesen terheli a tárhelyünket, és az oldalunk is lassabban fog betöltődni.
Bizonyos sablonok engedélyezik, hogy saját favikont adjunk az oldalunkhoz. Hogy mi ez? Erről majd később fogok írni. 🙂
Nagyon fontos, hogy a “Kezdőoldal beállítások” résznél megadjuk azt az oldalt, amelyet kezdőoldalként kívánunk használni majd. Az alapbeállítások között van egy próba oldal, adjuk meg most például azt. Szintén nagyon fontos, hogy megadjuk a folyamatosan frissülő bejegyzéseink  gyűjtőoldalát. Minden új bejegyzés azután ide fog listázódni. Az alapbeállítások között van is egy hírek oldal, azt nyugodtan állítsuk be blog oldalnak.

Milyen funkciókat kell még beállítani?

Beállítható a fejléc típusa. Lehet egy db statikus kép, lehet egy egyszerű színes sáv, de akár még több fotóból álló slider is, amit feliratokkal is elláthatunk.
Megadhatjuk,k hogy milyen betűtípusokkal, illetve milyen betűméretekkel kívánunk dolgozni. Külön lehet állítani a menü betűit, azok hátterét, betűszíneket is, illetve a fejlécek és a törzsszövegek betűtípusát és méretét is!
Beállítható, hogy a blogban elhelyezett bejegyzésekből mennyi szöveg jelenjen meg előnézetben.
Meghatározhatjuk a weboldalunk színezetét is. Megadhatunk fő színt, ezen a színen fog megjelenni a menüsáv, a gombok, stb. Esetenként egyedileg állítható, hogy milyen színnel jelenjen meg a háttér, az oldalsáv, a lábléc, ezek háttere, illetve betűi. Milyen legyen a linkelt tartalmak színe például.
Állítható a lábléc megjelenítése is. Ingyenes sablonnál nagy valószínűséggel nem tüntethető el a sablon reklámszövege, ami érthető is. Bár én már csináltam olyan beállítást is, hogy teljesen eltüntettem az eltüntethetetlen szöveget nagyon egyszerű módon.
Megadhatjuk hogy hány widgetterülettel rendelkezzen a lábléc terület, ez lehet akár 4 hasáb is.
Beállítható az is, hogy milyen legyen az oldalak szerkezete alapértelmezettként. Teljes szélességű, vagy esetleg baloldali vagy jobb oldali oldalsávot szeretnénk látni.
Később, ha már lesznek oldalaink, akkor be tudjuk állítani a menüket. Ezen kívül a különféle területekre widgeteket helyezhetünk el, amiről később sokkal bővebben fogok írni.

Ne felejtsük el a beállításokat egy MENTÉSSEL véglegesíteni, amelyet a KÖZZÉTESZEM gombra kattintva tehetünk meg!

Milyen beállításokat adhatuk még meg?

A vezérlőpult bal menüjében még lejjebb görgetve található egy “Beállítások” pont, ahol szintén alapbeállításokat végezhetünk.
Például az általános almenüben beírjuk a Honlap nevét, egysoros elírását, beállíthatjuk az alapértelmezett dátum és időbeállításokat is. Különböző adatokat pedig a regisztráció során már megadtunk, ezeket a rendszer automatikusan kitöltötte.
Megadatunk írási és olvasási beállításokat is.
Rendelkezhetünk arról is, hogy a feltöltött képeink mekkora méretben, milyen csoportosításban legyen megjelenítve, illetve feltöltve.
A közvetlen hivatkozások alatt beállíthatjuk, hogy az oldalaink címe hogyan jelenjen meg a címsorban.

Hozzunk létre  egy új oldalt

Miután a testreszabást elvégeztük és közzétettük a változásokat, a rendszer újra a vezérlőpultra navigál.
A már említett “Oldalak” menüpontra kattintva listázódnak az eddig létrehozott oldalaink, amiből egyelőre csak a próba oldalunk létezik.
A felső vízszintes sorban találunk egy +ÚJ lehetőséget, amelyre kattintva létrejön egy új oldal. Itt megadjuk az oldal nevét, majd a rendszer automatikusan generálja a címsorban megjelenő rövid linket.
Amint látjuk, a felület nagyon hasonlít egy egyszerű szövegszerkesztőre, így nagyon könnyen kezelhető különösebb programozói tudás nélkül is. Feltölthetünk fotót, írhatunk hosszabb-rövidebb szöveges tartalmat.
A szerkesztő felület jobb oldalán látunk egy olyan blokkot, hogy közzététel. Itt eldönthetjük, hogy az elkészített oldalunkat azonnal közzétsszük e, vázlatként mentjük, vagy annyira nem tetszik, hogy töröljük.
Beállíthatjuk, hogy van e szülő oldal, azaz aloldalként használjuk e majd a most készített tartalmat. Megadhatjuk, hogy alapértelmezett legyen e az oldal megjelenítése, vagy esetleg oldalsávos, vagy teljes szélességű legyen e. Engedélyezzük e hogy kedveléseket, illetve megosztásokat eszközölhessen a látogatónk. Be tudunk állítani kiemelt képet is.
Tegyük közzé amit eddig készítettünk, majd ezután az “Előnézet” gombra kattintva meg is nézhetjük, hogy mit láthat ebből a közönség.

Új bejegyzés

Az új bejegyzések létrehozása hasonlóan történik, mint az oldal létrehozása. Annyival adhatunk meg több beállítást, hogy ezeket a tartalmakat már kategorizálhatjuk, illetve címkékkel láthatjuk el. Miután tudjuk, hogy az oldalunk milyen témákban fog bejegyzéseket közzétenni, meghatározhatjuk, hogy milyen bejegyzéskategóriák lesznek majd. Ezeket egyszerűen egy új bejegyzés írásánál a “Kategória” fülön jobboldalt meg is tehetjük, az “Új kategória létrehozása” szövegre kattintva. Így az azonos témájú írásaink ugyanabba a kategóriába sorolódnak majd.
Másik hasonló rendezési mód a címkézés. Ugyanúgy a “Címkék” fülön egy mezőbe beírva, és a “Hozzáad” gombra kattintva meg lehet adni olyan szavakat, melyek a bejegyzésünk lényegére céloznak. Később a listázott bejegyzések közül egy-egy ilyen címke nevére kattintva kiszűrhetjük az arra a szóra címkézett összes hasonló bejegyzést.

Jövök hamarosan a menük beállításával, a widgetekkel és még sok hasznos tippel!

Facebook like

Facebook like!