…elmondom hát mindenkinek!

Nagyon nehéz témába vágtam a fejszémet, de egyszerűen a mai napon jutottam el arra a szintre, hogy ezt bizony ki kell írjam magamból. Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek!

A webdesigner és sitebuilder munkája

Követem a weboldalkészítés újdonságait, design trendjeit, és napról napra új dolgokat tanulok. Ezeket a munkám során rendszeresen alkalmazom is, emiatt partnereim továbbajánlanak az ismerőseiknek, illetve sokan megtalálnak ismeretlenül is. Működik a marketingem.
Nagyon jól esik, amikor valaki úgy keres meg, hogy „Néztem a munkáidat, nekem ez kell. Nem is kérek más ajánlatot.”
Persze a legnehezebb az, amikor tudod, hogy 20 másik weboldalkészítőnek is megküldte az érdeklődését. Amikor érzed, hogy egy vagy a sok közül, és versenyezned kell, ha szeretnéd megnyerni a munkát. Ilyenkor az ember előveszi az összes pozitív jellemzőjét.

Az öndicséret kerülendő, ezért megfelelő köntösbe bújtatva kell elmondani, hogy az adott árajánlatban mennyi minden foglaltatik, ami másoknál biztosan nem úgy van és egyáltalán nincs is!  És természetesen mindenki a tudása legjavát adja, még akkor is, ha épp mások szemében az nem tökéletes.
Én is szembesültem már azzal, hogy miután meghirdettem a szabad kapacitásomat, bizony az orrom alá dörgölték, hogy miért hirdetem magam „minőségi” jelzővel, amikor az én weboldalamon is elcsúszott egy „K” betű…
Hiába, én sem lehetek tökéletes!

De mégis miért???

Mégis feláll a hátamon a szőr, amikor olyan hibákat látok, amiket legszívesebben azonnal világgá ordítanék, hogy „De miért???” Lehet ez design, lehet elrendezés, szöveg, kötelező jogszabályi elemek és lehet nem megfelelő sablon-átalakítás is.

Igyekeztem a példákat úgy kiragadni, hogy azok származása ne legyen felismerhető, hiszen nem áll szándékomban senki munkáját, illetve senki weboldalát ledegradálni. Mégis hadd mutassak néhány olyan példát, amit ne kövessünk el:

1. Amikor a designnak adtak egy hatalmas nyaklevest:

Ez a weboldal egy elismert művész oldala. Akinek van szépérzéke, azonnal látja a fájdalmas ellentmondást a színek alkalmazása során. A püspöklila, textília mintázatú háttérre sárga és piros betűkkel feliratoztak, ami nem bocsánatos bűn! Ezeket a színeket soha semmilyen körülmények között ne párosítsuk, de legalábbis nem ilyen arányban, illetve nem ezekben a harsány árnyalatokban.

Tudnék még beszélni a színek jelentéséről, ami miatt ez esetben pont a lilát nem vetném el, hiszen elismert művészről van szó. És a lila például méltóságteljességet, eleganciát is sugároz(hat). Viszont a lilát sokkal finomabban és vele harmonizáló színekkel, és saját árnyalataival lehetne tökéletesíteni.

A másik szembetűnő konfliktus az a stílusok keveredése. A menüsor alatti elhalványodó háttérkép színei ugyancsak nem illenek az oldalhoz, valamint ennek a képnek a hangulata teljesen más, mint a lila szöveté. Egy egészen más életérzést sugároz. De semmiképpen sem méltóságteljes és elegáns, ahogy korábban említettem.

Lássunk egy-két pozitív példát a lila szín felhasználásához

Ugye látjuk, hogy milyen csodálatosan szép, gyönyörűen harmonikus színpalettákkal dolgozhatunk, ha már lila a választott alapszínünk!
De haladjunk tovább.

2. Van olyan eset, amikor a weboldal készítője egyszerűen csak nem alkotja meg a designt az oldalnak

Ad egy szürke felületet, beállít egy betűszínt, és slussz. Oldd meg magad, kezdj vele, amit akarsz. Ezt az oldalt korábbról ismerem. Amikor a tulajdonosa elmondta, hogy ez egy újonnan készített oldal, és elég szép összeget fizetett érte, nekem ugyancsak felállt a hátamon a szőr.

Ez itt egy olyan weboldal, amiért sokat fizetett a tulajdonosa. A design azonban nulla. Sem háttérkép, sem gombok, semmi animáció, de még színek is alig.

3. Szintén sírni tudnék, amikor azt látom, hogy valaki annyira amatőr módon nyúlt a dologhoz, amivel már-már az egész sitebuilder társadalmat a küszöb alá degradálja.

Lovat adva az amúgy is elégedetlen fejlesztőknek, akik egyébként is úgy tartják, hogy ezek mögött az oldalak mögött nincs semmi szakmaiság, bárki össze tud kattintgatni egy oldalt előre adott elemekből. Pedig ha valaki hajlandó megtanulni, és képes belemenni a legapróbb részletekig, akkor igenis csodás, működőképes, informatív és minőségi weboldalakat lehet építeni.

No, de mire gondolok?

Van itt ez a weboldal, amit tegnap tett közzé a tulajdonosa egy Facebook csoportban. Szakmai ártalom, hogy megnézem a weboldalakat. Egyrészt mert tanulhatok, elleshetek különleges megoldásokat, klassz színösszeállításokat, vagy bármit.
Másrészt érdekel, hogy ki ez a személy, mivel foglalkozik.

Azt hittem, nem jól látok

Egy befejezetlen, félkész oldallal találkoztam, ahol a „Lorem ipsum” tartalmak mellett, át nem írt angol szövegek tömkelege fogadott. A „Kapcsolat” menüpont alatt található űrlap helyett egy kód jelenik meg. Óriási baki. A láblécben a ki nem talált tartalmak helyett „Valami” felirat. A Szolgáltatások cím alatt angol „maradékszövegek” az eredeti sablonból. Egyszerűen nem tudok szó nélkül elmenni mellette. Gondoltam, ha már a weboldal használhatatlan, akkor megnézem a Facebook és Twitter profilokat. Ugye mondanom sem kell, hogy egyik ikon sem működött.

Ilyenkor valóban az a kérdés vetődik fel bennem, hogy ezért a befejezetlen, félkész, vállalhatatlan weboldalért valaki valóban elkért valamekkora árat? Én szégyelném magam, ha egy weboldalt így adnék át. Sőt, nem is adnám hozzá a nevem.

4. Amikor pedig klassz a design, jók az illusztrációk, megfelelően fel van építve az oldal, stimmelnek a szövegek

Akkor képesek elrontani azzal, hogy nem figyelnek a jogszabályi kötelezettségekre. Pedig ezt nemcsak a weboldal tulajdonosának kellene tudnia, a weboldal készítőjének is tisztában kell vele lenni, és szorgalmazni ezek megjelenítését.

Hogy mire gondolok? Mutatom:

Van itt ez az oldal, amelybe szépen be van építve egy kapcsolatfelvételi űrlap. Itt a látogató önállóan adja meg az adatait. Erre azonban nekünk figyelmeztetnünk kell őt, hogy miként kezeljük ezeket az adatokat. Ezt a tájékoztatót pedig meg kell jelenítenünk számára, mielőtt a Küld gombra kattint, és neki magának kell az üres négyzetet bepipálnia, hogy elolvasta és el is fogadja a tájékoztatónkat. Itt nincs ilyen.
Mellékesen jegyzem meg, hogy emellett az űrlap mellett pedig még egy robotvédelem sincs, ami pedig amiatt lenne fontos, hogy ne szemeteljék tele fiktív kapcsolati adatokkal az email fiókunkat a robotok.
Tovább böngésztem ezt a weboldalt, amin sem Cookie tájékoztatót, sem egyéb kötelezően feltüntetendő adatokat nem találtam.

Utószó

Köszönöm, hogy elmondhattam, és remélem, hogy senkinek semmilyen érzelmi vagy erkölcsi kárt nem okoztam a bejegyzésemmel.
A szándékom az volt, hogy megláttassak néhány olyan sarkalatos tényezőt, amelyek szükségesek egy igazán jó weboldal elkészítéséhez! Ezekkel a megrendelőknek is tisztában kell lenniük, hiszen a weboldaluk őket fémjelzik, az ő online kirakatukba tekinthetünk be!

Nézzük át a weboldalam!