9 különbség a „valamilyen” és a minőségi weboldal között!

Te mit választanál?
Miért is választanád a fapadosat?
Nem mindegy, hogy egy üzleti tárgyalásra mivel érkezünk. És ahogy az autónk is építi vagy rombolja az imázsunkat, igaz ez a weboldalunkra is!

Mik azok a fokozatok, amik egy alap weboldalt megkülönböztetnek egy minőségi weboldaltól?

1. Egy minőségi weboldal felépítése, szerkezete könnyen kezelhető, átlátható, egyértelmű.

Megtalálja rajta a látogató, amit keres. Azt is tudnia kell, ha ő nem ezt keresi, amit mi hirdetünk!
Van, aki a rövid, „amerikai stílusú” weboldalakra esküszik, tehát gyakran csak egy egész monitort beborító kép fogadja a látogatót némi felirattal és navigációval, és van, ahol érdekes, izgalmas elrendezésben, kisebb nagyobb blokkokban jelenítjük meg a tartalmat, „Tovább!”, „Bővebben!”, „Ezt szeretném!”, vagy hasonló gombokkal.
A nagyon olcsón készülő weboldalak egyik fő hibája a rendezetlenség. Rendkívül gyakran feledkezik meg az oldal készítője arról, hogy pontosan bemutassa, hogy az oldal miről szól.

2. Nagyon gyakran találkozom helyesírási problémákkal.

Nem mondom, hogy véletlenül nem csúszik be akár elütés is, de amikor több helyen is alapvető helyesírási hibát találsz, az nagyon kiábrándító. Én ilyenkor vissza is fordulok, és csendesen becsukom magam mögött az „ajtót”.
Aprónak tűnő, de ízig-vérig precíz embereknek azonnal szembetűnő, amikor például a menüpontok, vagy felsorolások egyike kis-, másika nagy kezdőbetűvel van írva. Bosszantó az is, amikor a mondatok után nem kerül megfelelő írásjel. Ilyenekre minden weboldallal foglalkozó szakembernek oda kell figyelnie, ezért ha ezt látod a kiszemelt webdesigner vagy fejlesztő referenciái között, gondold át még egyszer. Ha sablonnal dolgozik, akkor válasszon olyat, aminek a láblécéből el tudja távolítani a reklámsávot. Illik átírni a „Read more” feliratokat a gombokon, illetve egyéb angolul megadott feliratokat, szövegeket az oldal minden részén.
Ez is megkülönbözteti a minőségi weboldalt egy fapados weboldaltól.

3. Az sem mindegy, hogy a weboldalon szereplő szövegek mennyire tagoltak.

Vannak e megfelelő címek, alcímek megadva? A bekezdések, a mondatok nem túl bonyolultak e.
Az olvasó szereti gyorsan átfutni, és könnyen megtalálni, amit keres.
Ma már az is nagyon fontos, hogy a szövegek megfelelő betűmérettel és olvasható betűtípussal készüljenek. Ne legyenek a korábban oly divatos villogó és harsány színek, feliratok. Ne keveredjenek a különféle betűtípusok. Használjunk kétféle betűtípust, egyet a címeknek – egyet pedig a törzsszövegnek.

4. Fontos szempont az is, hogy a weboldalunkat a legfrissebb technológiák szerint, a legújabb lehetőséget kihasználva készíttessük el.

Például ne engedjük meg, hogy a CTA (Call To Action- cselekvésre ösztönző) gombok helyett szövegre linkelt „Klikkelj Ide” felirattal helyettesítse a weboldal készítője.
Tudnia kell az oldaladon az azonos stílusú és méretű CTA gombokat beállítani. Nem kell sűrűn teletűzdelni vele az oldalt, hogy akármerre mész, kerülgetned kelljen, de azért nem árt néhány jól célzott helyen beépíteni az oldaladba!

5. A jó minőségű fotók használata elengedhetetlen!

Több apró részletre kell itt is kitérni. Ne legyünk restek az összes fotót olyan méretben és felbontásban tölteni fel az oldalra, ahogy kell. Az indokolatlanul nagy méretű fotók növelik a betöltési időt. A kicsire méretezett fotókat viszont csak kis méretben használjuk, mert ha túlnagyítjuk, szétesik, pexelesedik és elhomályosul. Törekedjünk itt is a minőségre!
Arra se legyen rest a webesünk, hogy a fotóknak feliratot adjon, „alt attribútumokkal” lássa el. Ez például arra való, hogy a gyengénlátók is tudják a böngészés során, hogy adott szövegekhez miről szóló képet mellékeltünk. És ugye tekintettel vagyunk rájuk is, hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más, csak sajnos rosszul látnak. Fontos, hogy a weboldalunk is közvetítse, hogy társadalmilag érzékenyek (IS) vagyunk! Ezen felül a keresőoptimalizálás szempontjából is nagyon fontos a képek szövegezése!

6. A weboldalnak mobiltelefonon is tökéletes felhasználói élményt kell nyújtania! Mit értek ez alatt?

Nem mindegy, hogy ha feltöltesz egy új fotót, akkor azt egy mobiltelefonon is méretarányosan tudod e megtekinteni! Ne lógjon ki a képből! Ugyanez igaz arra is, amikor a képet ugyan összenyomja telefon méretre, de nem méretarányosan és egy elnyújtott torzó válik belőle. Nálunk ilyen nem fordulhat elő. Tudjuk, hogy az internetezők több mint fele már mobilról netezik. Ez nagyon fontos követelmény!

7. Egy weboldalnak vannak kötelező tartalmi elemei. Mik ezek?

Például kötelezően fel kell tüntetni a tulajdonost és elérhetőségét.
Fel kell tüntetni továbbá a tárhelyszolgáltatót, hiszen ha bármilyen visszaélést vagy törvénytelenséget tapasztal a látogató, azt tudnia kell jelenteni. Ha engedélyköteles tevékenységgel foglalkozunk, akkor az engedélyt kiadó hatóság nevét és a kiadott engedély számát is fel kell tüntetni. Kötelező az oldalon Süti tájékoztatót közzétenni, azt az érkezéskor a látogatónk szeme elé tolni! Ha adatokat kezelünk, akkor kötelezően adatvédelmi szabályzattal kell rendelkeznünk és azt el kell fogadtatni az adatot átadóval!

8. A weboldalunk oldalai megfelelő címmel, legalább alap SEO beállításokkal rendelkezzenek!

Enélkül a weboldalunk a kert végében titokban elásott kincshez hasonlít! Ne várjuk, hogy véletlenül rátalál valaki!

9. Végére hagytam a kifejezetten design témákat!

Mert amellett, hogy rendezett, tartalmas, hatékony és jól működő weboldalt kapunk, nagyon fontos, hogy az a weboldal milyen hangulatot áraszt!
Nem mindegy, hogy amit látsz, az mennyire ragadja meg a figyelmedet! Mi olyan megoldásokat alkalmazunk, amiktől a weboldalak érdekessé, és izgalmassá válnak. Nemcsak a megfelelő színkombinációt találjuk meg, de felkutatjuk a legprofibb illusztrációkat és olyan animációs megoldásokat vetünk be, amitől azt mondod majd! Ez igen! És ami nagyon fontos! A vevőid is ezt mondják majd!

Hogy mire akartam kilyukadni mai kis szösszenetemmel?

Hitetlenkedve olvastam, hogy alap weboldal 22.500- Ft -ért elérhető. Ez olyan kérdéseket vetett fel bennem, amiket munkám során rendszeresen tapasztalok.

Hogy miből áll egy minőségi weboldal elkészítése?

– Ha domaint és tárhelyet is adok a weboldaladhoz, az kb 8-10 ezer forint. Mindez SSL tanúsítvánnyal kétszer annyi.

– Igaz, hogy egyesek azt állítják, hogy WordPress-szel egy óra alatt össze lehet rakni egy weboldalt önállóan, ez azonban már csak azért sem igaz, mert egy óra arra sem elég, hogy feltelepítsd a tárhelyedre és elvégezd az alapbeállításokat. De azért próbáld meg! Olyan ideges leszel, hogy a végén sírni tudnál majd. Tapasztalat!

– Ki kell dolgozni a koncepciót! Felépítés, színek, betűtípusok, tartalom, különleges megoldások. Regisztrációs panel, esemény visszaszámlálás, kapcsolatfelvétel, feliratkozás bármire, sorolhatnám. Mire mindezeket kidolgozod, már dolgoztál vele egy csomó munkaórát! Én úgy gondolom, már itt átléptük az említett 22.500.- forintos álomweboldal keretét! És a weboldalad még sehol sincs!

– Tudod, hogy milyen témával (sablon, template) dolgozz? Én tudom! Megvásároltam, nem először használom, ismerem! Csomó különleges megoldást próbáltam már ki, ami neked laikusként eszedbe sem jut! Ne csodálkozz, ha nem lesz olyan, mint amit a konkurenciánál láttál. Ha hajlandó vagy megfizetni a minőségi munkát, akkor minőségi weboldalt fogsz kapni.

– Elvégeztem egy tanfolyamot, ami tulajdonképpen csak megalapozta a tudásomat, majd a gyakorlatban fejlesztettem magam tovább, és teszem is ezt folyamatosan. A tanfolyam drága volt és nehéz. Kb. 20 db önálló weboldal van mögöttem, de tudom, hogy sokkal többre és mindig jobbra vagyok képes. Maximálisra törekszem, és szeretek gyorsan dolgozni. Nekem nincs más dolgom, csak ez. Nem este munka után ülök le „próbálkozni”.

– Ha nem tetszik az anyag, például nem jó a méret, vagy megszerkesztett képre, egészen új arculatra van szükség, meg tudom tervezni, anélkül, hogy gagyi programokkal és megoldásokkal próbálkoznék. Jogtiszta szoftverekkel dolgozom, amiknek kifizettem a vételárát.

– Folyamatosan fejlesztem magam. Részt veszek konferenciákon, megvásárolok olyan tananyagokat, könyveket, amik a tudásomat gazdagítják, ezáltal többet tudok nyújtani a megrendelőimnek. Videós bemutató anyagokkal és Facebook közösségekben való kapcsolatépítéssel bővítem a látókörömet.

– Irodámat és vállalkozásomat azért tartom fenn, hogy kizárólag a weboldal készítéssel tudjak foglalkozni, nemcsak fusimunkaként tákolgatok szabadidőmben. Így maximálisan a feladatra tudok koncentrálni.

Tizenkét évvel ezelőtt egy sima bemutatkozó oldalt 260 ezer forintért készítettek el. Volt öt menüpont, amiből az egyik a galéria volt, egy „Aktuális” blokk az oldalsávban és kb. ennyi. Nyilván a tartalomkezelő rendszerek megjelenésével sokat egyszerűsödött a weboldalkészítés, de azért azt gondolom, aki minőségi weboldalt szeretne magáénak tudni, mert ő maga is minőséget képvisel, ne hagyja magát megvezetni az egy óra alatt 22 ezerért készülő weboldalakkal!

Köszönöm, hogy elolvastad.

Ha weboldalt szeretnél, akkor add meg a 0108 kódot az ajánlatkérésedben, és a kalkulált ár 5%-át kedvezményként megkapod!
Ez az ajánlat 2019. január 20-ig vehető igénybe! Siess!

Minőségi weboldalt szeretnék!