Linképítés – na de mi az?

Minap egy kedves ismerősöm keresett meg azzal a kérdéssel, hogy mi a tücsök az a visszamutató link? A linkajánlókkal szenvedett éppen. Mi az a linképítés egyáltalán? Nos, megmondom őszintén, hogy én  eddig nem  tulajdonítottam  túl nagy jelentőséget ennek a kérdésnek, bár kétségtelen, hogy kellett volna. Igyekeztem röviden, a laikus agy számára is érthető módon megfogalmazni neki, amit erről tudok. Megosztom most veletek is!

A linképítés általában egy hosszú folyamat

Nem megy egyik napról a másikra, mint ahogy érzékeled is.

A lap.hu oldalakra jó felkerülni, bár nem tudom, hogy manapság még mennyire gyakran használják az emberek ezeket a gyűjtőoldalakat.

Vannak a neten erről szóló írások, ha beírod, hogy linkcsere, linkajánló, linképítés, akkor ki fog dobni olyan oldalakat, amik ezzel foglalkoznak.

Dióhéjban annyi, hogy háromfajta értékes linkelési forma van

Ezek:
– belső linkek (ezeket te már szuperül használod az oldalaidon)
– kifelé mutató linkek (A mi oldalunkról más oldalakra mutató hivatkozások. Például amik nálad a “linkajánló” menüben vannak)
– A mi oldalunkra mutató, más oldalakon elhelyezett linkek. (Úgy érzem ez az, amivel szenvedsz)

Nos, foglalkozzunk a második és harmadik típussal. Ezeket ugyanis érdemes összevontan kezelni.

Van az az eset, amikor megtetszik neked egy cikk a neten, és egy tartalom írása során elmondod, például:  “Ahogy a “Tisztábban menni tovább”  című cikkben is szerepel.”
Ezzel te a saját oldaladról hivatkoztál egy másik weboldalra, amivel neki segítettél.
Ugyanez igaz fordítva. Amikor a te cikkedet hivatkozza be valaki csak úgy spontán egy írásában, és tőle jönnek át hozzád megnézni a tartalmaidat. Ezek nagyon értékes dolgok.

Ámbár vigyázni kell.

A linképítés a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából fontos

Nem mindegy azonban, hogy például milyen szóra kerül rá a hivatkozásod. Nem szerencsés az oda-vissza linkelés sem. Vannak olyan linkelések, amik miatt nemhogy előre sorol a Google, hanem épphogy büntet.

És azért is nem merültem bele eddig nagyon mélyen ebbe a dologba veled, mert ez egy annyira speciális terület, mint például neked a “balkezesség” területe.  Valaki profi ebben, erre szakosodik. Mások megpróbálják csinálni, vagy sikerül, vagy nem alapon. Megint mások pedig el sem merik kezdeni. Én olvasok róla, próbálom magamévá tenni az alapelveket.

Egy szónak is száz a vége

Próbálj meg  te olyan oldalakra hivatkozni az írásaidban, amik neked tetszenek. Kollégákkal, ismerősökkel vedd fel a kapcsolatot, és kérd meg őket, hogy amikor olyan cikket posztolnak bárhová, amely a te szakterületről szól, akkor legyenek szívesek az oldaladon elhelyezett anyagokat belinkelni.
Ezért mondtam az elején, hogy hosszadalmas. Minél idősebb egy weboldal, annál többen ismerik meg, és kezdik el ajánlgatni a rajta lévő tartalmakat.
Emiatt is fontos például a tartalom, és a régi tartalmak megőrzése, azoknak a felülírása helyett.

SEOzással eleve érdemes szakembert megbízni, mert nagy falat

A marketing egy speciális szeglete. És ez keményen az a terület. Viszont marha drága is.  Ezért azt mondom neked, hogy türelmesen és lassan építhesd az oldalad, használd fel a meglévő kapcsolatokat, hivatkozz te is hasonló mondanivalójú értékes cikkekre, mert ezek a befektetések megtérülnek. De mindehhez sok idő kell.

Remélem, hogy segítettem ezzel a néhány gondolattal. 🙂

Vannak még ötleteim

Pl. Az írásaidnak létrehozni nagy blog oldalon egy felületet. Mint például a cafeblog.hu, vagy a blog.hu Ezek eleve nagy látogatottsággal bíró oldalak, ha sok érdekes írást teszel közzé, hamar reflektorfénybe kerülhetsz. Itt aztán hivatkozhatsz a saját oldaladra.
Vagy akár létrehozhatsz Instagram fiókot, ahol ugyan a szöveg elenyésző, a képek kapnak nagy szerepet, de szintén jó marketing eszköz.

Üdv, puszi
Ildi

Néhány értékes cikk a témában:

Linképítés 2018-ban – Honlapra fel!

Mi is az a linkcsere és hogyan csináljam jól? – Máté Balázs Online Marketing és PR Blog

A linképítés helye a keresőoptimalizálásbanSEO101

További részletekért vedd fel velem a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel!