Ha a vállalkozásoddal jelen vagy az interneten, akkor többször fordulhat elő, hogy szükséged van jó minőségű fotókra, de azért egy fotóst mégsem tudsz felfogadni. Mit lehet ilyenkor tenni.

Sokan azt gondolják, hogy ami az interneten fellelhető, az szabad préda, de ez nem így van! Tudnod kell, hogy a jogtiszta fotók kifejezetten erre a célra létrehozott letöltő oldalakról szerezhetők be.

Több szerzői jogi esettel is találkoztam már a pályám során.

Az egyik legdurvább az volt, amikor egy tánccsoport az előadására készülve egy másik tánegyüttes logóját “lopta le” az internetről. Jeleztem a szervezőknek, hogy itt valami tévedés történt, és szépen megkértem őket, hogy cseréljék le a logót valami más ábrára, esetleg a saját logójukra (ja, az nincs!”).

Az együttesvezető nem értette a problémát.

Hiába próbáltam neki elmondani az érveimet, kötötte az ebet a karóhoz.

A véleménye az volt, hogy mivel az én táncegyüttesm a logót nem vetette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (korábban Szabadalmi Hivatal) nyilvántartásba, és egyébként is fellelhető az interneten, ezért ő ezt jogosan használja. Mondanom sem kell, ebből a jogos tulajodonosnak nem keletkezett kára, viszont úgy gondolom, a felhasználókra nézve ez hagy erkölcsi kívánnivalót maga után.

No, de hogy Te ne járj így, javaslom, hogy olyan oldalakon keresgélj, amelyeket kifejezetten arra vannak létrehozva, hogy onnan a jogtiszta fotók letöltésre kerülhessenek.

Ezeken az oldalakon is hozzájárulhatsz az alkotók munkájához egy-egy kávé árával, egy kis anyagi támogatással, de még annak is örülnek, ha tisztességes vagy, és feltüntetetd a felhasznált képek mellett a forrást, megjelölöd, hogy kinek a munkája.

De nem csigázom tovább az érdeklődésedet, a következő oldalakat javaslom:

jó weboldal készítés szakember

Pixabay.com 

Pexels.com 

Freepik.com

És a kedvencem, amiben rögtön szerkesztheted és fel is használhatod az anayagidhoz:

Canva.com