+36 30 653 8439 hello@ildeesigner.hu

Ingyen weboldal, amit te is el tudsz készíteni magadnak!

Biztos te is sokat gondolkodtál már azon, hogy hol tudsz spórolni és hogy jó lenne egy ingyen weboldal is. Ha egy kicsit is érdekel az informatika, és a világháló, akkor nem lesz nehéz dolgod, hogy készíts egy ingyen weboldal t magadnak!  Igaz, hogy van egy-két olyan dolog, amivel valószínűleg eddig még nem találkoztál, de ne aggódj, meg fogod tudni oldani a segítségemmel!

Kezdeti lépések

Rögtön az elején el kell szomorítsalak egy picit, ugyanis olyan weboldal, ami jó, ami teljesen a tiéd, és ami akár még szép is lehet, biztos, hogy nem hozható ki nulla forintból! Már csak azért sem, mert egy tárhelyet és egy domain nevet mindenképpen kell szerezned magadnak. Nem hiszem, hogy ne tudnád, hogy ez mit jelent, de röviden elmondom.

A tárhely ugye magáért beszél, egy olyan hely, ahol a weboldaladat, annak adatbázisát, stb tárolni fogod. Számos tárhelyszolgáltató kínálja magát a piacon, érdemes alaposan körülnézni. Vannak éves, kétéves, és havidíjas tárhelyek. Az én tárhelyemet az EVOLUTIONET Kft. biztosítja.

A domain neved lesz az az azonosító, ami alapján a látogatók rád találnak. Ahogy nekem az ildeesigner.hu a domain nevem. Minden egyes domain név csak egyszer használható fel, azt egy rendszerben kell regisztrálni, és lehet ellenőrizni is, hogy a kiválasztott név szabad-e még. Ugye ez azért is fontos, mert mi lenne, ha két oldalnak ugyanaz lenne a neve? Honnan tudná a rendszer, hogy melyiket szeretnénk megnézni, mire mutasson?

Miután kiválasztottad a szolgáltatót, ott általában egyúttal intézik neked a domain regisztrációdat. Ez általában 24 – 48 órát vesz igénybe. Nos, megvan a vágyott név, hogyan tovább?

Ha segítségre van szükséged, kb. 8000 Ft-ért tudom neked ajánlani a fent említett remek éves díjú tárhelyszolgáltatót, és ebben már a domain regisztrációd is benne van! Ugye ez még neked sem sok?

Adatbázis, ftp és barátaik

A tárhelyszolgáltató meg fogja adni neked a tárhely adminisztrációs felületének az elérhetőségét, az ahhoz tartozó felhasználónevet és egy biztonságos jelszót. Nem kell megijedni ezeket a felületeket úgy alakítják ki, hogy programozói tudás nélkül egyértelműen el lehet boldogulni a kezelésükkel.

A tárhelyen létre kell hoznod egy adatbázist, és az adatbázishoz hozzá kell rendelned egy felhasználót, minden jogosultságot megadva neki. Én erről most részletesen nem írnék, talán egy későbbi bejegyzésben részletezem majd, hogy ez lépésenként hogyan történik. Fontos, hogy feljegyezd az adatbázisod nevét, az adatbázis-felhasználó nevét, és a jelszót, valamint a kiszolgálót (ezt is megadja a szolgáltató). A későbbiekben ezekre az adatokra szükséged lesz.

Kell, hogy legyen a számítógépeden egy fájlkezelő, pl. Total Commander. Amikor megnyitod a programot, be kell állítani a tárhelyedhez egy FTP kapcsolatot. Ehhez szükséged lesz a kiszolgálónévre, a tárhelyedhez tartózó felhasználónévre és jelszóra. Így kapcsolatot tudsz létrehozni a tárhelyeddel.

Ha bármivel nem boldogulsz, vagy megakadsz, akkor javaslom a Youtube-on körülnézni, vagy segítségül hívni legjobb barátunkat a Google-t. Egyébként tapasztalataim szerint minden egyes webhosting szolgáltató készségesen segít bármilyen probléma kapcsán, ami felmerül az oldalunkkal kapcsolatosan. Nyugodtan lehet tőlük segítséget kérni.

WordPress, a tartalomkezelő rendszerünk

Bizonyára tudsz róla, hogy ma már csak a nagy és nagy igényű cégek íratnak saját weboldalt saját programozókkal, ami nyilván nagyon remek dolog. Hasonlóság ez esetben bármely más, a világon fellelhető weboldalhoz kizárt, hiszen ezek az oldalak egyénileg vannak felépítve.

Ma már azonban egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, ha tartalomkezelő rendszerrel építünk fel egy weboldalt, hiszen ehhez semmiféle programozói tudás nem szükséges. Zárójelben: egyébként pedig minden tiszteletem a kedves programozóké, hiszen az egy olyan külön világ, amibe normális földi halandó bele sem mer gondolni! Zárójel bezárva.

Nos, tehát a mi kedvenc, és világszerte legtöbbet használt tartalomkezelő rendszerünk a WordPress! Irány a https://hu.wordpress.org/ weboldalra, ahonnan a program legfrissebb verzióját ingyenesen letöltheted a számítógépedre. A gépedre egy wordpress (+verziószám) nevű tömörített mappa kerül, amelyet azonnal ki is bonthatsz. Javaslom a 7-Zip programot a kicsomagoláshoz. Olyan helyre mentsd a mappád tartalmát, ahol biztosan megtalálod, például az asztalra.

Szükséged lesz a Notepad++ szövegszerkesztő programra is, amit szintén ingyen le tudsz tölteni a számítógépedre. A WordPress mappában ugyanis találsz egy wp-config-simple.php nevű fájlt, amit a Notepad programmal meg kell nyitnod. Ebben a dokumentumban a megfelelő helyen meg kell adnod a fentebb említett adatbázis nevet, adatbázis-felhasználót és jelszót, valamint be kell állítani a kiszolgálót. Mentsd el a fájlt a Mentés másként lehetőséggel, és nevezd el “wp-config”-nek.

Total Commanderrel csatlakozz a tárhelyedhez, majd a számítógépeden keresd meg a wordpress mappát, és a teljes tartalmát másold át a tárhelyed megfelelő könyvtárába. Ez általában a public_html gyökérkönyvtár, de aldomain esetében más lesz.

Amint a fájlok felmásolódtak nyisd meg a böngésződet. Írd be domainneved.hu/wp-admin/install.php, ekkor megjelenik a WordPress regisztrációs felülete, ahol az adatok megadása után indulhat a telepítés.

Ha minden klappol, akkor most már csak be kell lépned az adminisztrációs felületre, amit a domainneved.hu/wp-admin oldalon fogsz elérni, és elkezdheted felépíteni az ingyen weboldal felületed. 

Voilá! Túljutottunk a nehezén, készül az ingyen weboldal !

Ezután kezdődik az igazán izgalmas munka, elkezdjük felépíteni a saját kis weboldalunkat! 🙂

Hamarosan jelentkezem! Addig nézz körül nálam a Facebookon   és ne felejtsd el megnézni, milyen szép weboldalakat tudsz majd Te is készíteni! 

Ha mégsem bajlódnál ezekkel az idegen és bonyolultnak tűnő dolgokkal, akkor segítek neked abban, hogy kapj egy feltelepített WordPress oldalt a választott domain neveddel!
Hívj, vagy írj emailt, hogy megbeszélhessük a részleteket!